Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил

...
Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил
Коментари Харесай

На днешната дата Бай Ганьо убива Алеко Константинов за 5 лева

Алеко Константинов е погубен при несполучлив атентат против съпартиеца му Михаил Такев на 23 май (11 май остарял стил) 1897 година. Двамата са в Пещера, родното място на Такев, от което е и определен за депутат.

Те вземат участие в тържествата за деня на славянската книжовност, като вечерта на същия ден двамата потеглят с файтон за Пазарджик.

По пътя стопират за известно време в село Радилово. Жителите на Пещера и Радилово имат някогашен спор за собствеността на гори и общински мери, като и двете страни неведнъж прибягват до принуждение.

Във връзка с този спор група поданици на Радилово, отпред с кмета от Народната партия Петър Минков, вземат решение да убият Такев. Такев и Алеко Константинов напущат Радилово след 22 часа.

В землището на прилежащото село Кочагово (днес Алеко Константиново) радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона им с пушката на радиловския кехая Здравко Игнатов, при което убиват Алеко Константинов.

Убийците се връщат в селото. Получават по 5 лв. задатък против обещаните 30 наполеона, до момента в който се разбере дали Такев е погубен. За живота на Алеко никой не дава и пукнат лев.

Файтонът с мъртвия публицист закарва Такев право в дома на пазарджишкия прокурор. Трупът на писателя е оставен в болничното заведение за аутопсия. За закононарушението неотложно е известен министърът на правораздаването Теодор Теодоров. Атентатът против Стефан Стамболов 2 година по-рано е хвърлил върху народняшкото държавно управление на доктор Константин Стоилов съмнението, че покровителства убийства на свои политически съперници. За да разсее съмнението, министърът подрежда незабавно да се арестуват всички врагове на Михаил Такев.

Заговорът се разплита бързо. Само след четири дни всички заговорници отпред с кмета Минков са задържани. Двамата убийци си признават незабавно. Петър Минков отхвърля до дъно.

На 13 май грандиозна върволица изпраща ковчега на Алеко до влака от Пазарджик за София. Стоян Костурков, преподавател в Пазарджик, държи тирада. Един млад стихотворец споделя: Бай Ганьо за 5 лв. умъртви своя кръстник!

По-късно Минков, Салепов и Топалов са наказани на гибел, като присъдата на Салепов, който е малолетен, е сменена с 15 години затвор

Последният фейлетон на Алеко, " Разни хора, всякакви идеали ", е отпечатан посмъртно.

.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР